Brukselka z czosnkiem i papryką

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wyrazista w smaku, lekko maślana, pyszna brukselka duszona z czosnkiem i papryką

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg brukselki

    1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru do gotowania

    1 łyżka masła

    1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

    szczypta ostrej mielonej papryki

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jarzynka

Brukselka z czosnkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinam końcówki i zdejmuję zewnętrzne listki z brukselek.

    Dokładnie myję je pod bieżącą wodą.

    Większe przekrajam na pół.

    Przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je zakrywać), dodaję sól i cukier.

    Gotuję do miękkości - ok. 15 minut.

    Odlewam wodę, dodaję masło, mieszam żeby się rozpuściło.

    Dodaję czosnek i obie papryki do smaku, doprawiam solą i pieprzem.

    Podgrzewam na średnim ogniu ok. 3-4 minut.

    Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować