Naleśniki z bananami

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo proste danie, a jednocześnie tak cudownie smaczne!
Przed podaniem koniecznie trzeba je podsmażyć na masełku, żeby zrobiły się chrupiące z zewnątrz, a banany pod wpływem temperatury w środku zmienią się w niesamowity, aksamitny krem.

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (12-14 sztuk):

    Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej

    1 szklanka mleka (użyłam mleka 2%)

    szczypta soli

    2 jajka

    1/3 szklanki oleju

    ewentualnie: pół łyżeczki cukru waniliowego, jeśli chcesz, żeby naleśniki były bardziej deserowe (ja często smażę ich większą ilość, i część wykorzystuję np. jako bazę do krokietów z mięsem, dlatego zazwyczaj nie dodaję cukru)

    Dodatkowo:

    dojrzałe banany (najlepsze będą te z brązowymi plamkami, ciemniejsze mogą być za miękkie)

    trochę masła i oleju do podsmażenia

    syrop klonowy, miód itd
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączę dokładnie, np. rózgą kuchenną lub mikserem wszystkie składniki ciasta, po czym odstawiam je na 15-20 minut.

    Następnie smażę cienkie naleśniki (u mnie patelnia 24 cm).

    Obrane banany przekrajam na ćwiartki, a potem na pół.

    Nadziewam i zwijam naleśniki, np. jak na zdjęciach poniżej.

    Złożone naleśniki podsmażam na złoto na maśle z odrobiną oleju (najlepiej zrobić to powoli by dać czas bananom w środku - powinny zrobić się miękkie i kremowe).

    Podaję gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dzień dziecka Smażenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować