Prawdopodobnie wymyślił to danie karczmarz z Sewilli. Gazpacho pierwotnie służyło pod koniec posiłku do odświeżenia i złagodzenia gorącego obiadu czy kolacji. Chociaż istnieje wiele wersji tej zupy, t
Dla 4 osób
Składniki:
SKŁADNIKI na mus
1 kromka chleba wiejskiego, około 1 " grubości, bez skórek
2 małe ogórki, obrane, bez nasion i posiekane w kostkę
2 kg. bardzo dojrzałych pomidorów, bez skóry i nasion , grubo posiekane
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
2-3 łyżki octu winnego, lub balsamico
½ szklanki extra virgin-oliwy z oliwek
Sól do smaku,
SKŁADNIKI WYPEŁNIENIA
1 szczypta -grubo pokruszony zielony pieprz,
½ szklanki -pokrojony w drobną kostkę ogórek, bez skórki i nasion,
½ szklanki grzanek
½ mała biała cebula, obrana i drobno pokrojona w kostkę
1 mały pomidor, pokrojony w drobną kostkę bez skórki i nasion
Gazpaczo andaluzyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Namoczyć chleb przez pół godziny w małej misce w wodzie w celu dobrego rozmiękczenia. Wycisnąć z nadmiaru wilgoci.
2.Zmiksować chleb, ogórki, pomidory, czosnek, ocet, oliwa z oliwek i ½ szklanki wody w maszynce do czasu aż będzie płynne jak śmietana. W razie potrzeby dolać wody.
2.3. Przecedź przecier przez grube sito pomagając sobie drewnianą łyżką. Gazpacho powinno być dość cienkie. Dopraw do smaku solą.
4. Schłodzić Gazpacho w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Doprawić.
Podawać mocno ochłodzone posypane ogórkami , pomidorami i grzankami z wypełnienia.
Komentarze