GAZPACZO ANDALUZYJSKIE

4.49 (182 ocen)

  • Dla 4 osób

Prawdopodobnie wymyślił to danie karczmarz z Sewilli. Gazpacho pierwotnie służyło pod koniec posiłku do odświeżenia i złagodzenia gorącego obiadu czy kolacji. Chociaż istnieje wiele wersji tej zupy, t

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI na mus
    1 kromka chleba wiejskiego, około 1 " grubości, bez skórek
    2 małe ogórki, obrane, bez nasion i posiekane w kostkę
    2 kg. bardzo dojrzałych pomidorów, bez skóry i nasion , grubo posiekane
    1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
    2-3 łyżki octu winnego, lub balsamico
    ½ szklanki extra virgin-oliwy z oliwek
    Sól do smaku,

    SKŁADNIKI WYPEŁNIENIA
    1 szczypta -grubo pokruszony zielony pieprz,
    ½ szklanki -pokrojony w drobną kostkę ogórek, bez skórki i nasion,
    ½ szklanki grzanek
    ½ mała biała cebula, obrana i drobno pokrojona w kostkę
    1 mały pomidor, pokrojony w drobną kostkę bez skórki i nasion
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Gazpaczo andaluzyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Namoczyć chleb przez pół godziny w małej misce w wodzie w celu dobrego rozmiękczenia. Wycisnąć z nadmiaru wilgoci.
    2.Zmiksować chleb, ogórki, pomidory, czosnek, ocet, oliwa z oliwek i ½ szklanki wody w maszynce do czasu aż będzie płynne jak śmietana. W razie potrzeby dolać wody.
  • 2. 3. Przecedź przecier przez grube sito pomagając sobie drewnianą łyżką. Gazpacho powinno być dość cienkie. Dopraw do smaku solą.
    4. Schłodzić Gazpacho w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Doprawić.
    Podawać mocno ochłodzone posypane ogórkami , pomidorami i grzankami z wypełnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować