Chłodnik gazpacho z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona letnia zupa, choć może być także z powodzeniem serwowana zimą. Latem jemy ją prosto z lodówki lub z dodatkiem kostek lodu, zimą zaś gorącą tuż po ugotowaniu. Pełne witamin gazpacho z pieczonych warzyw z limonką i awokado. Prosta i szybka zupa, której możesz przygotowywać duże ilości.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
    4 malinowe dojrzałe pomidory lub inne
    sól
    pieprz
    główka czosnku
    cebula
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

    Dodatkowo limonka, łyżka octu winnego awokado, kolendra lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Gazpacho

Chłodnik gazpacho z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gazpacho z pieczonych warzyw 1. Warzywa umyj i przekrój na pół. Polej oliwą lub olejem rzepakowym i piecz w 200 stopniach ok 30-45 minut. Przełóż do blendera kielichowego, wciśnij sok z limonki, wlej ocet i zmiksuj. Schłódź w lodówce.
    Podawaj z kosteczkami awokado, plastrem limonki, kolendrą lub natką pietruszki.

Porady

W zimowej wersji dodaj papryczkę chili dla rozgrzania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować