Hiszpańska potrawka z ciecierzycy i szpinaku (Espinacas con garbanzos)

4.96 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To bardzo proste i smaczne wegańskie danie pomimo braku skomplikowania jest jedną z tradycyjnych potraw spotykanych w Hiszpanii. Delikatnie ostra, czosnkowa potrawka ze świeżym szpinakiem może stanowić także dodatek do mięs.
Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj strączków, zwłaszcza ugotowanych samemu (konserwowe często wiążą się z wysoką zawrtością soli).

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (ok. 650g)
    -1 główka czosnku
    -250 g szpinaku
    -1/2 szkl. wody
    -3 łyżeczki słodkiej papryki
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -sól
Wystaw ocenę:

4.96 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Hiszpańska potrawka z ciecierzycy i szpinaku (espinacas con garbanzos) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, smażyć dłuższą chwilę aż się zarumieni. Dodać slodką paprykę, wymieszać. Na patelnię wyłożyć szpinak. Można delikatnie posolić by szybciej puścił sok. Podlać wodą. Smażyć kilka minut.
    Do szpinaku wyłożyć cieciorkę. Dusić kilka minut. W razie uznania czy potrzeby można dodać więcej papryki i/lub oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Czosnek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować