Andaluzyjskie gazpacho

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

hiszpańskie andaluzyjskie gazpacho, czyli chłodnik. Intensywnie pomidorowe, a przy tym niezwykle smaczne. Gdy pierwszy raz spróbowałam go będąc w Sewilli, od razu polubiłam i wiedziałam, że na naszym polskim gruncie również się przyjmie.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych (lub innych mięsistych, dojrzałych)
    1 czerwona cebula
    1 papryka
    2 kromki czerstwego tostowego chleba
    ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu winnego
    sól
    pieprz
    opcjonalnie: 1 ogórek lub 150ml wody
    do przybrania: pietruszka, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Gazpacho

Andaluzyjskie gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić, chleb pokruszyć na mniejsze kawałki.
    Wszystkie warzywa i chleb umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, oliwą, solą, pieprzem. Ponownie krótko zmiksować.
    Andaluzzjskie gazpacho przed podaniem schłodzić w lodówce. Podając, udekorować listkami bazylii lub pietruszki, papryką lub cebulą pokrojoną w kostkę,

    Do gazpacho nie dodaję ogórka, ponieważ jego enzymy niszczą witaminę C, którą zawierają papryka i pomidory. Zamiast ogórka rozrzedzam go nieco wodą. Jeśli dodajecie ogórek, należy go obrać, pokroić i zmiksować razem z warzywami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować