Nie miałam dużo czasu na przygotowanie obiadu, a chodziło mi po głowie coś orzeźwiającego, lekkiego a zarazem sytego. W 15 minut przygotowałam więc gazpacho, chłodnik na bazie pomidorów i papryki. wys
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- papryka: 2 sztuki
- pomidor: 4 sztuki
- średnia czerwona cebula: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- kostka rosołowa warzywna: 1 sztuka
- ocet winny lub sok z cytryny: 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- natka pietruszki: 1 szczypta
- oliwa: 1 łyżka
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, pomidory obieramy ze skórki, kroimy na małe cząstki. Cebulę i czosnek siekamy na małe kawałki, delikatnie podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory oraz paprykę, zalewamy 0.5 l wody, dodajemy kostkę warzywną. Gotujemy kilka minut, by warzywa zmiękły. Doprawiamy octem winnym lub sokiem z cytryny. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczyptą natki pietruszki, podajemy z ciemnym pieczywem. Można również 2 kromki chleba namoczyć w wodzie i dodać w trakcie miksowania do paprykowo-pomidorowego kremu.
Komentarze