Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nie miałam dużo czasu na przygotowanie obiadu, a chodziło mi po głowie coś orzeźwiającego, lekkiego a zarazem sytego. W 15 minut przygotowałam więc gazpacho, chłodnik na bazie pomidorów i papryki. wys

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - papryka: 2 sztuki
    - pomidor: 4 sztuki
    - średnia czerwona cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - kostka rosołowa warzywna: 1 sztuka
    - ocet winny lub sok z cytryny: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 szczypta
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gazpacho 1. Warzywa myjemy, pomidory obieramy ze skórki, kroimy na małe cząstki. Cebulę i czosnek siekamy na małe kawałki, delikatnie podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory oraz paprykę, zalewamy 0.5 l wody, dodajemy kostkę warzywną. Gotujemy kilka minut, by warzywa zmiękły. Doprawiamy octem winnym lub sokiem z cytryny. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczyptą natki pietruszki, podajemy z ciemnym pieczywem. Można również 2 kromki chleba namoczyć w wodzie i dodać w trakcie miksowania do paprykowo-pomidorowego kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować