Konfitura malinowa (do herbaty)

4.45 (158 ocen)

  • 8 godz.

Konfitura malinowa to świetny dodatek do herbaty na długie, zimowe wieczory. Konfitura z malin jest bardzo łatwa w przygotowaniu, wymaga tylko odrobiny cierpliwości, ponieważ najpierw odcedzanie soku, później smażenie, zajmuje kilka godzin.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 1 kg malin
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.45 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura malinowa (do herbaty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na sito umieszczone na misce/garnku, zasypać częścią cukru, by owoce puściły sok - trwało to kilka godzin (można go wykorzystać do picia/herbaty).
  • 2. Wodę zagotowujemy, do wrzątku wsypujemy pozostały cukier, chwilę gotujemy, by cukier się rozpuścił. Do tak przygotowanego syropu wkładamy partiami maliny, gotujemy kilka minut, przy okazji zbierając powstałą pianę.
  • 3. Maliny przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i na średnim ogniu smażymy, aż syrop stanie się gęsty i zacznie oblepiać maliny, tworząc konfiturę malinową (u mnie trwało to jakieś 2 h), dodając do niej sok z cytryny. Co jakieś czas konfiturę malinową przemieszać drewnianą łyżką. Przygotowaną konfiturę z malin pozostawić do wystygnięcia (najlepiej na noc), następnego dnia znów przesmażyć konfiturę, by owoce stały się szkliste.
  • 4. Przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, wekujemy, odwracając zakręcone słoiki do góry dnem. Na dnie dużego garnka umieścić bawełnianą szmatkę, wstawić słoiki z konfiturą z malin, zalać je wodą mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Gotować około 15 minut, pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować