Sernik na zimno z musem truskawkowym i musem z białej czekolady

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na wykorzystanie naszych słodkich, polskich truskawek. Cieszymy się nimi stosunkowo krotko, więc to najlepszy czas, na wykorzystanie ich do letnich ciast.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    (na tortownicę o średnicy 21 cm)

    Masa twarogowa:

    1/2 kg gęstego twarogu śmietankowego z wiaderka (np. do smarowania naleśników, użyłam takiego)
    4 łyżki cukru
    32 g cukru waniliowego
    2-3 łyżki śmietany kremówki
    5 łyżeczek żelatyny
    opcjonalnie do środka owoce (np. winogrono) + owoce do dekoracji

    Mus truskawkowy:
    ok. 1/2 kg truskawek
    3 łyżki cukru
    32 g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    5 łyżeczek żelatyny

    Mus z białej czekolady:
    500 g śmietanki kremówki (rozdzielonej na 90 i 390 g)
    1 tabliczka białej czekolady
    1 opakowanie Śnieżki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z musem truskawkowym i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z musem truskawkowym i musem z białej czekolady 1. Twaróg śmietankowy przełóż do misy miksera. Dodaj cukier oraz cukier waniliowy oraz 2-3 łyżki płynnej kremówki (jeśli twaróg nie jest gęsty, nie dodawać kremówki), zmiksuj na gładką masę, by cukier się rozpuścił. Żelatynę zalej niewielką ilością ciepłej wody, poczekaj aż napęczniej, po czym pogrzej, by się rozpuściła (nie gotuj!). Odstaw do przestudzenia. Kiedy żelatyna przestygnie, ale ciągle będzie płynna, dodaj ją do masy sernikowej, całość jeszcze raz krótko miksując (do masy sernikowej możesz dodać również pokrojone na małe kawałki owoce, np. winogrono). Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, zaciśnij rant tortownicy. Na dno blaszki wylej masę twarogową, odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Sernik na zimno z musem truskawkowym i musem z białej czekolady 2. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w kielichu blendera, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zblenduj na gładki mus. Żelatynę zalej niewielką ilością ciepłej wody, poczekaj aż napęczniej, po czym pogrzej, by się rozpuściła (nie gotuj!). Odstaw do przestudzenia. Kiedy żelatyna przestygnie, ale ciągle będzie płynna, dodaj ją do musu truskawkowego, krótko zblenduj, by składniki się połączyły. Mus truskawkowy wylej na stężony spód sernikowy. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu truskawkowego.
  • 3. Śmietankę kremówkę rozdziel do 2 pojemników - odlewając po 90 i 390 g. Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej*. Do rozpuszczonej czekolady dodaj 90 g kremówki, ciągle mieszając, zagotuj, odstaw do przestygnięcia. Resztę kremówki (390 g) ubij na sztywno, dodając Śnieżkę. Kiedy masa czekoladowa przestygnie, delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki wmieszaj ją do ubitej na sztywno kremówki. Mus z białej czekolady rozprowadź na stężonym musie truskawkowym. Wstaw do lodówki na minimum 3-4 h. Przed podaniem, wierzch możesz udekorować owocami.

Porady

*Kąpiel wodna - metalową lub szklaną miseczkę umieść na rondlu z gotującą się wodą, tak, by dno miseczki nie dotykało gotującej się wody. Ogrzewająca ją para rozpuści czekoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować