Ribollita - toskańska zupa z chleba

  • wyświetlono: 1742 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ribollita oznacza "ugotowana na nowo" - sugerując, że pełnię smaku odczuwamy dopiero na drugi dzień po przygotowaniu zupy. Składa się głównie z pomidorów, jarmużu i fasoli. Przepis na ribollitę pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011.

paulinna
  • 30min

Składniki

oliwa z oliwek
4 rozgniecione ząbki czosnku
1 grubo pokrojona cebula
800 g pomidorów z puszki
500 g fasoli z puszki (użyłam czerwonej, nie było to sprecyzowane)
kiść jarmużu (użyłam 200 g)
pół bochenka czerstwego chleba
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ribollita - toskańska zupa z chleba

  • Ribollita -  toskańska zupa z chleba1. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać obrane i pokrojone pomidory oraz posiekany drobno jarmuż. Zalać wodą do połowy wysokości garnka i doprowadzić do wrzenia, dodać odcedzoną fasolę i pokrojony w kostkę chleb. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataPomidoryfasolajarmużzupawłoska zupazupa toskańskaribollitazupa z chleba

Komentarze

Podobne przepisy

chleb gryczany

Dodane przez: majka190382

CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI

Bardzo posmakował mojej rodzinie.Pyszny...

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Dodane przez: Goszka

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Nie mam doświadczenia z pieczenia...

chleb z naczynia

Dodane przez: Anitka0804

Chleb z naczynia żaroodpornego

Nigdy nie sądziłam że chleb można...

image-21pvkkg

Dodane przez: AnetaSłużałek

Chleb z prażoną cebulką

Niezwykle prosty w przygotowaniu...

Chleb z gara na maślance

Dodane przez: Krystian

Chleb z gara na maślance

Idealna receptura na przygotowanie...

image-0aibbma

Dodane przez: AgaWisn

Fit chleb z ziarnami

Chleb ten rozpoczął moją przygodę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE