Ribollita - toskańska zupa z chleba

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Ribollita oznacza "ugotowana na nowo" - sugerując, że pełnię smaku odczuwamy dopiero na drugi dzień po przygotowaniu zupy. Składa się głównie z pomidorów, jarmużu i fasoli. Przepis na ribollitę pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011.

  • 30 min

Składniki:

  • oliwa z oliwek
    4 rozgniecione ząbki czosnku
    1 grubo pokrojona cebula
    800 g pomidorów z puszki
    500 g fasoli z puszki (użyłam czerwonej, nie było to sprecyzowane)
    kiść jarmużu (użyłam 200 g)
    pół bochenka czerstwego chleba
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Ribollita - toskańska zupa z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ribollita -  toskańska zupa z chleba 1. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać obrane i pokrojone pomidory oraz posiekany drobno jarmuż. Zalać wodą do połowy wysokości garnka i doprowadzić do wrzenia, dodać odcedzoną fasolę i pokrojony w kostkę chleb. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Jarmuż Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować