Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Prosta, orzeźwiająca zupa na upalne dni. Może służyć jako danie obiadowe ale także jako przekąska.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 duże, mięsiste pomidory

    - 1 duży, szklarniowy ogórek

    - 1 średniej wielkości, czerwona papryka

    - 1 mała, lub pół dużej cebuli białej

    - 4 ząbki czosnku

    - 4 łyżki oliwy

    - ok.300 ml zimnej wody

    - 6 kromek chleba tostowego, wieloziarnistego ( możecie użyć 3 normalnych)

    - łyżeczka octu jabłkowego

    - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnię myję. Pomidory sparzam i zdejmuję z nich skórkę. Ogórka i cebulę obieram ze skórki. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych. Oliwę mieszam z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski z oliwą wkruszam 3 kromki chleba tostowego ( lub 2 zwykłego)- ma powstać papka chlebowa. Jeśli jest za gęsta dolewamy trochę wody.

    Do garnka lub blendera wrzucam pokrojone w kawałki pomidory i cebulę. 1/3 ogórka i papryki zostawiam a resztę kroję w kawałki i wrzucam do garnka/blendera. Dodaję do warzyw papkę chlebową ocet i resztę wody - miksuję na gładką masę i wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny. Resztkę chleba kroję w małe kawałeczki i smażę grzanki ( dodając do nich najlepiej ziół prowansalskich). Pozostawionego ogórka i paprykę kroję w kosteczkę - będzie z grzankami dodatkiem chrupiącym do zupy. Całość można udekorować koperkiem lub szczypiorkiem ( taki polski dodatek do hiszpańskiej zupy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować