Uwielbiam domowe frużeliny, ostatnio mam obsesje na punkcie gofrów z owocami i śmietanką, a najbardziej lubię właśnie tą z wisienkami które sama zbierałam do wiklinowego koszyczka latem, uwielbiam ją wyjadać prosto ze słoiczka!
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g wiśni mogą być mrożone
4 łyżki cukru kryształu
łyżka mąki ziemniaczanej
Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie ja użyłam mrożonych, przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu, gdy puszczą sok dodajemy cukier. Mieszamy i zagotowujemy, prażymy ok 10 minut.
2.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do wiśni, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3.Przekładamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem, resztę przechowujemy w lodówce nawet kilka dni.
Komentarze