Frużelina malinowa

  • wyświetlono: 3488 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Frużelina malinowa to jeden z ulubionych przetworów. Pyszna, aksamitna i pachnąca frużelina z domowych malin, które sama zbierałam w upalny dzień smakuje świetnie. Gorącą frużelinę wystarczy napełnić w słoiczki i odwrócić do góry dnem, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem i zapachem na świeżym pieczywie lub gofrach. Frużelina malinowa to coś, co musicie zrobić tego lata!

Anitka0804
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

300 g malin
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina malinowa

  • 1. Maliny przebrać, rzucić do garnka i zasypać cukrem, mieszając aby nie przywarły do dna. Gotować ok 10 minut.
  • 2. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać i wlać do gotujących się malin, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.
  • 3. Gotową gorącą frużeliną napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Frużelina malinowa – przepis

Frużelina malinowa to nic innego jak owoce zatopione w pysznym żelu. Możemy kojarzyć ją z deserów, na przykład gofrów sprzedawanych w miejscowościach turystycznych. Frużelina ma to do siebie, że jest dość gęsta, dzięki dodatkowi żelatyny lub mąki ziemniaczanej. 

Jeśli przygotowujecie frużelinę, najlepiej zaopatrzcie się w jednolite, niewielkie słoiczki na przetwory. Nie powinny mieć większej pojemności niż pół litra. Dlaczego? Ponieważ po otwarciu, frużelinę trzeba zjeść w ciągu kilku dni, w przeciwnym razie się zepsuje, a z większym słoikiem możemy mieć problem. Lepiej otworzyć drugi słoiczek gdy skończy się pierwszy, niż zostawić połowę niedojedzonego przetworu. Zaopatrzcie się też w samoprzylepne etykiety na przetwory – napiszcie na nich, co dokładnie znajduje się w słoiczkach (w końcu wiele dżemów i konfitur wygląda podobnie i po czasie możemy zapomnieć, co gdzie jest) oraz datę produkcji.

Jak zrobić frużelinę z malin?

Frużelina malinowa jest najłatwiejsza w przygotowaniu jeśli używamy żelatyny. Dobrze nada się zarówno żelatyna w proszku, jak i w plastrach. Trzeba jednak bardzo uważać, żeby nie przesadzić z ilością, ponieważ zamiast średnio gęstej frużeliny otrzymamy malinową galaretkę. Ile żelatyny dodać? Około 1-1,5 łyżeczki na 250 g owoców – najlepiej cały czas kontrolować gęstość przetworu. Bardzo ważne jest, aby nie gotować frużeliny, do której dodaliśmy żelatynę – w przeciwnym razie frużelina nie zgęstnieje. Wystarczy po prostu rozpuścić żelatynę w gorącej owocowej masie. Dzięki dodatkowi żelatyny frużelina malinowa będzie błyszcząca. 

Czy frużelina malinowa bez żelatyny może się udać? Z powyższego przepisu wynika, że tak. Przygotowujemy ją tak samo jak domowy kisiel, czyli z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Mąka ziemniaczana sprawi, że frużelina szybko zgęstnieje i już po chwili będziemy mogli przelewać ją do wyparzonych słoiczków.

Ilość dodawanej mąki czy żelatyny musimy uzależniać od rodzaju owoców, z których robimy frużelinę. Niektóre owoce, takie jak porzeczki, zawierają w sobie dużo pektyny, więc przetwory z nich automatycznie będą bardziej gęste. Z kolei na przykład truskawki, które mają w sobie mało pektyny i zawierają też dużo wody, będą potrzebowały więcej zagęszczaczy. Jeśli okaże się, że frużelina wyszła zbyt gęsta możemy ją uratować dodając trochę gorącej wody. Całość mieszamy i zakręcamy słoiki.

Frużelina malinowa na zimę

Przygotowując frużelinę, warto dobrze wybrać owoce. Najlepiej sprawdzą się owoce takie jak maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. W przypadku malin i porzeczek polecamy przetrzeć je przez sitko, w celu pozbycia się pestek – nie wszyscy je lubią, a dzięki ich usunięciu nasza frużelina będzie idealnie gładka i pyszna. 

Do czego wykorzystać frużelinę malinową? Najlepiej sprawdzi się oczywiście na kanapkę. Chrupiący świeży chleb lub maślana chałka posmarowane masłem i frużeliną lub samą frużeliną to idealne śniadanie czy deser. A propos deserów – frużelina malinwa również w nich się sprawdzi. Dodajcie jej niewielką ilość do budyniu czy musu czekoladowego. Frużelinę można też lekko podgrzać i podać jako sos owocowy na przykład do klusek na parze, ale także takich deserów jak lava cake (czekoladowe ciastko z płynnym środkiem) czy po prostu sernika. Frużelina malinowa do ciasta też pasuje doskonale. Z jednej strony możemy użyć jej jako sos, z drugiej jako integralną część ciasta. Posmarujcie nią blat biszkoptu do tortu lub użyjcie jako dekorację na wierzch ciasta. Frużelina malinowa wspaniale sprawdzi się też w naleśnikach, plackach, gofrach czy racuszkach.

Porady

Jeśli chcemy pozbyć się pesteczek, maliny przed dodaniem mąki wystarczy przetrzeć przez gęste sitko lub gazę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latotortyna słodkomalinaciasteczkaciastadeserydla dzieciMalinymój pomysłowocemąka ziemniaczanaPrzetworyna zimęsezonowe owocedla rodzinymalinkiprzetwory z owocówmaliny mrożonedeser z malinamimaliny świeżedo ciastdary latafrużelinadary naturyfrużelina malinowaprzetwory z malinsezonoedodatki do kremu

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina truskawkowa

Dodane przez: anemon

Frużelina truskawkowa

Duże kawałki truskawek zatopione...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: anamarisworld

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa - Idealna do...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: ewamoc

Frużelina wiśniowa

Frużelina urzekła gości oraz moich...

image-1xdika0

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Frużelina porzeczkowa

Frużelina - owoce w żelu. Wyglądem...

Frużelina owocowa

Dodane przez: akrobatka22

Frużelina owocowa

Mroźne, zimowe popołudnie i ogromna...

image-1nksdct

Dodane przez: LenaGotuje

Frużelina wiśniowa

Frużelinę wiśniową możemy użyć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE