Śliwki w syropie

4.5 (184 ocen)

  • 35 min

Wspaniałe owoce zanużone w lekkim syropie na bazie cukru, używam śliwek do ciast oraz deserów a syrop wykorzystuję do kompotu lub pończowania ciast.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 kg śliwek
    2 kg cukru
    sok z cytryny
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Śliwki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sliwki myjemy i usuwamy z pestek. Wkładamy do dużego garnka i kropimy sokiem z cytryny, i zasypujemy cukrem. Odstawiamy najlepiej na całą noc.
  • 2. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku i przekładany do wyparzonych słoiczków.
  • 3. Do soku i nie rozpuszczonego cukru dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy całość aż cukier się rozpuści około 5 minut.
  • 4. Śliwki zalewamy syropem. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować