• 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fizoły są potrawą góralską wigilijną

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g fasoli Piękny Jaś
    100 g suszonych śliwek
    kopiasta łyżka masła
    1 łyżka mąki
    150 ml śmietany
    łyżka miodu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Fizoły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez całą noc. Dotujemy do miękkości (wody nie odlewamy, ma przykrywać fasolę) dodajemy śliwki i gotujemy. w Międzyczasie robimy z masła zasmażkę, którą po zdjęciu z ognie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do fasoli. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować