Fasolka po bretońsku z ziemniakami

4.47 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealna na chłodniejsze dni, szczególnie jesienią i zimą smakuje wyjątkowo. Pyszna i rozgrzewająca a do tego mega syta. To danie jednogarnkowe lubią bardziej mężczyźni, ale ja też od czasu do czasu bardzo lubię zjeść taki talerz fasolki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Polecam szczególnie w chłodne dni, nadaje się również do mrożenia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g białej fasoli Jaś
    400 g mięsa gulaszowego
    200 g wędzonej kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    6 średnich ziemniaków
    1 duża cebula
    2 marchewki
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    750 ml passaty pomidorowej
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    4 łyżki mąki pszennej do zasmażki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Fasolka po bretońsku z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, gotowe odlać i na koniec wrzucić do gotowej fasolki.
    Fasolę dokładnie opłukać i zalać zimna wodą, ok. 2 litrami nawet ciut więcej, najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego.
    Następnego dnia gotować fasolkę w tej samej wodzie z 3/4 łyżeczki soli, gdy się zagotuje wrzucić listki i ziela angielskie. Fasolka powinna być cała przykryta wodą, w razie konieczności dolać trochę wrzątku.
    Mięso gulaszowe pokroić w małą kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą. Przysmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać obraną i posiekaną w piórka cebulę, chwilkę podsmażyć i całość przełożyć do garnka z fasolką, gotować małym ogniu palnika.
    Na tej samej patelni od mięsa zrumienić, drobno pokrojony boczek, oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Jeśli boczek i kiełbasa są tłuste, nie trzeba lać oleju, jeśli nie wlać odrobinę. Wrzucić obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę.
    Gdy fasolka zmięknie wlać passatę pomidorową, zagotować dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem,wsypać majeranek oraz dodać ulubione przyprawy.
    Na sam koniec można przygotować zasmażkę, lub podawać bez.

Porady

U mnie wersja z ziemniakami, wyjątkowo dziś, a tak normalnie robię bez i podaję ze swojską bułeczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować