• 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bigos

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 kg kiszonej kapusty
    1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami
    300-400 g kiełbasy
    listek laurowy
    1 duża cebula
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka kminku
    7-8 ziaren jałowca
    kilka suszonych grzybków
    kilka śliwek suszonych
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    3 łyżki mąki
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy całą wodę i zalewamy świeżą, ale juz w mniejszej ilości. Kiedy kapusta ponownie się zagotuje musimy spróbować czy nie jest jeszcze zbyt kwaśna. Można odcedzić jeszcze trochę ale to wszystko zależy od tego czy chcemy mieć kwaśniejszą czy nie.
    Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulą i pieprzem ziołowym aż do zrumienienia. Dodajemy do kapusty i wkładamy kości a następnie przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości, odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu.
    Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować