Fettuccine z cukinią i bazylią pod migdałową kruszonką.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Makaron wstążki podane ze smażoną cukinią i posypane kruszonką z płatków migdałowych i tartej bułki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag makaronu wstążki
    5 małych cukinii
    10 dag startego sera grana padano
    7 dag płatków migdałowych
    10 dag masła
    3 łyżki tartej bułki
    20 listków bazylii
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Fettuccine z cukinią i bazylią pod migdałową kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni zrumienić bułkę i płatki migdałowe, dodać połowę masła i podgrzać do roztopienia, przyprawić solą i pieprzem, lekko przestudzić, a następnie zmiksować w malakserze i odstawić.
    Na patelnię wlać 1-cm warstwę oliwy, rozgrzać i do gorącej wrzucać listki bazylii, po kilka sztuk naraz, smażyć przez minutę i odsączyć na ręczniku papierowym.
    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
    Cukinie zetrzeć na tarce o większych oczkach. Rozpuścić pozostałą część masła, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i lekko odciśniętą cukinię. Mieszając, smażyć przez 2 minuty.
    Odcedzony makaron wyłożyć na półmisek, dodać cukinię i grana padano, wymieszać. Posypać migdałową posypką, natką pietruszki i listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować