Makrela pod migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną pieczoną makrelę. Delikatne filety z makreli podane z chrupiącą kruszonką z migdałów smakują wyśmienicie. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na pieczone filety :
    3 duże filety z makreli
    sól
    pieprz cytrynowy
    przyprawa cytrynowa do ryb
    sok z cytryny
    blaszka
    papier do pieczenia
    Na migdałową kruszonkę :
    1/2 szklanki płatków migdałowych
    1 duża łyżka masła
    1 łyżka białego wytrawnego wina
    szczypta soli
    Na dekoracje :
    3 plasterki cytryny
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Makrela pod migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy na deskę i posypujemy przyprawami oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
    Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z blaszki.
    W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy płatki migdałowe oraz wlewamy wino i dodajemy sól. Cały czas mieszamy i rumienimy płatki na złoty kolor.
    Upieczone filety przekładamy na talerz i układamy na nich płatki migdałowe. Talerz dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować