Zapraszam na pyszną pieczoną makrelę. Delikatne filety z makreli podane z chrupiącą kruszonką z migdałów smakują wyśmienicie. Polecam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Na pieczone filety :
3 duże filety z makreli
sól
pieprz cytrynowy
przyprawa cytrynowa do ryb
sok z cytryny
blaszka
papier do pieczenia
Na migdałową kruszonkę :
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka białego wytrawnego wina
szczypta soli
Na dekoracje :
3 plasterki cytryny
koperek
Makrela pod migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy na deskę i posypujemy przyprawami oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z blaszki.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy płatki migdałowe oraz wlewamy wino i dodajemy sól. Cały czas mieszamy i rumienimy płatki na złoty kolor.
Upieczone filety przekładamy na talerz i układamy na nich płatki migdałowe. Talerz dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.
Komentarze