Ciekawy smak , proste wykonanie , dostępne składniki , pożywne - to tylko niektóre z zalet tych kotlecików . Polecam na obiad lub wczesną kolację :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży filet z piersi kurczaka
1 mała cukinia - około 25 cm.
150 g żółtego sera - u mnie gouda
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
3 jajka
1 łyżeczka czubrycy zielonej
sól i pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Drobiowe kotlety z serem żółtym , cukinią i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jajek dodaję obie mąki , majonez , czubrycę , sól , pieprz , mieszam rózgą kuchenną do połączenia składników , dodaje bazylię , pokrojonego w kostkę fileta oraz starte na tarce dużych oczkach cukinię i żółty ser , mieszam łyżką .
2.Na rozgrzanym oleju smażę kotlety - nabierając je łyżką , z obu stron na rumiano .
3.Kotlety osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
Porady
Kotlety podaję do ziemniaków w towarzystwie lekkiej surówki :)
Komentarze