Fasolowa z klopsikami makaronowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycąca zupa fasolowa z nutą pomidorową i klopsikami makaronowymi. Do zupy dodałam grzyby suszone i do klopsów też. Makaron w zupie można podać na wiele sposobów. Polecam zrobić takie klopsiki bo są naprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na zupę:



    60 dkg żeberek

    2 marchewki

    1/3 selera

    2 ziemniaki

    500 g fasoli jaś

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    1 garść suszonych podgrzybków

    1 łyżeczka papryki wędzonej

    papryczka chili

    sól, pieprz

    2 ząbki czosnku

    1 por biała część



    przepis na klopsiki:

    150 g makaronu 5 jajeczny Lubella

    połowa grzybów z zupy

    1 cebula

    sól, pieprz

    10 dkg sera żółtego

    1 jajko

    olej rzepakowy

    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolowa z klopsikami makaronowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolowa z klopsikami makaronowymi 1. Zupa:

    Fasolę i grzyby namaczam w osobnych miskach w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuje grzyby w tej samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam do garnka, dodaję pokrojone żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję.
  • Fasolowa z klopsikami makaronowymi 2. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili, czosnek sprasowany, połowę grzybów i gotuję dalej 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną. Zupę podaję z natką i klopsikami
  • Fasolowa z klopsikami makaronowymi 3. Klopsiki:

    Makaron gotuję aldente. Cebule i grzyby drobno kroję. Ser ścieram na tarce. Na patelni na oleju przesmażam cebule, dodaję grzyby i dalej smażę. Do makaronu dodaję grzyby, ser, sól, pieprz, połowę jajka.
  • Fasolowa z klopsikami makaronowymi 4. Formuję niewielkie kulki które obtaczam najpierw w bułce potem w jajku i znowu w bułce. Smażę na oleju.

Porady

fasola, żeberka, makaron, pomidory, grzyby, zupa,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować