Zupa fasolowa z zasmażką

4.48 (198 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No, tutaj problem jest taki, że gęściochy jeden lubi, drugi zaś nie za bardzo…jednak w tym wykonie jest sto na sto

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g surowego boczku wędzonego
    2 pętka wędzonej kiełbasy ( około 300-350 g )
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    4-5 ziemniaków średniej wielkości
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 łodygi natki pietruszki
    1 duża puszka białej fasoli
    1 łyżka masła
    1 pełna łyżka mąki
    majeranek
    mielony kminek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa z zasmażką 1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą).
    Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela.
    Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie pod przykryciem chwilę dusimy i zalewamy wrzątkiem ( około 2 litrów ).
    Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min.
    Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko.
    Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować