Fasolka po bretońsku

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna i syta fasolka po bretońsku z dodatkiem kiełbasy, rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni, uwielbiam szybkie dania jednogarnkowe, pozostałą fasolkę zawekowałam będzie jak znalazł na "szybko".

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fasoli piękny jaś
    2 laski kiełbasy
    przecier pomidorowy
    4 listki laurowe
    łyżeczka majeranku
    4 ziela angielskie
    pieprz i sól
    łyżeczka kopiata mąki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wcześniej namoczyć na 12 godzin w zimnej wodzie ( ja zostawiłam a całą noc) następnie wylać wodę w której się moczyła i zalać 4 litrami zimnej wody, postawić na gaz i gotować do miękkości fasolki.
  • 2. Do fasolki dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pokrojoną kiełbasę. Chwilkę pogotować. Następnie dodać przecier, oraz mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Fasolkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • fasolka po bretońsku 3. Resztę fasolki jak nie zjemy gorącą przekładam do słoika i pasteryzuje 5 minut będzie jak znalazł na następny raz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola jaś Groch Rośliny strączkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować