Smaczna i syta fasolka po bretońsku z dodatkiem kiełbasy, rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni, uwielbiam szybkie dania jednogarnkowe, pozostałą fasolkę zawekowałam będzie jak znalazł na "szybko".
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g fasoli piękny jaś
2 laski kiełbasy
przecier pomidorowy
4 listki laurowe
łyżeczka majeranku
4 ziela angielskie
pieprz i sól
łyżeczka kopiata mąki
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wcześniej namoczyć na 12 godzin w zimnej wodzie ( ja zostawiłam a całą noc) następnie wylać wodę w której się moczyła i zalać 4 litrami zimnej wody, postawić na gaz i gotować do miękkości fasolki.
2.Do fasolki dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pokrojoną kiełbasę. Chwilkę pogotować. Następnie dodać przecier, oraz mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Fasolkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
3.Resztę fasolki jak nie zjemy gorącą przekładam do słoika i pasteryzuje 5 minut będzie jak znalazł na następny raz.
Komentarze