Fasolka po bretońsku

4.97 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i pożywne danie obiadowe w tradycyjnej wersji z mnóstwem przypraw. Robię je specjalnie dla męża :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
    200 g wędzonego boczku
    250 g kiełbasy
    1 cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (196 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wsypać do garnka i nalać wody 2 razy tyle co fasoli i ostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę wypłukać i zalać czysta wodą i gotować do miękkości ok. 1 godziny. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy tłuszcz wytopi się z boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem aż się przyrumieni. Całość przełożyć do garnka z miękką fasolą. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować razem ok. 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz zatrzepać mąką rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Chwilę całość pogotować. Podawać np. z chlebem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować