Gdy najdzie mnie ochota na fasolkę po bretońsku to lubie ją przygotować z gotowej fasoli z puszki ponieważ jest drobna i zajmuje to mniej czasu niż użycie tradycyjnej fasoli.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka białej fasoli,
2 długie wędzone kiełbasy ,
1 cebula biała,
1 łyżka smalcu
200 gramów koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz dla smaku,
ok pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
płaska łyżeczka cukru,
2 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
0,5 litra gorącej wody.
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbase kroimy w plastry, podsmażamy na smalcu z posiekaną cebulą.
2.Fasolkę odsączamy na sicie z zalewy.
3.Do garnka wlej gorąca wodę, dodaj przyprawy, podsmażoną kiełbase z cebulą oraz fasolę.
4.Całość zagotuj i dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy. Dopraw solą ,pieprzem i chwilkę podduś . Można zagęścić wodą z łyżeczką mąki.
Podajemy danie z pieczywem.
Komentarze