Fasolka po bretońsku

5 (170 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gdy najdzie mnie ochota na fasolkę po bretońsku to lubie ją przygotować z gotowej fasoli z puszki ponieważ jest drobna i zajmuje to mniej czasu niż użycie tradycyjnej fasoli.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
    2 długie wędzone kiełbasy ,
    1 cebula biała,
    1 łyżka smalcu
    200 gramów koncentratu pomidorowego,
    sól i pieprz dla smaku,
    ok pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
    płaska łyżeczka cukru,
    2 liście laurowe,
    2 ziela angielskie,
    0,5 litra gorącej wody.
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiełbasa 1. Kiełbase kroimy w plastry, podsmażamy na smalcu z posiekaną cebulą.
  • fasola 2. Fasolkę odsączamy na sicie z zalewy.
  • fasolka 3. Do garnka wlej gorąca wodę, dodaj przyprawy, podsmażoną kiełbase z cebulą oraz fasolę.
  • fasolka 4. Całość zagotuj i dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy. Dopraw solą ,pieprzem i chwilkę podduś . Można zagęścić wodą z łyżeczką mąki.
    Podajemy danie z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Fasola Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować