Fasolka po bretońsku

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Bardzo smaczne i pożywne danie jednogarnkowe. Fasola to zdrowa roślina strączkowa. Powinniśmy jeść ją często. Obniża cholesterol. Zawiera witaminy z grupy B oraz E i A, a także potas i kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem błonnika.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g suchej białej fasoli Jaś
    800g kiełbasy wieprzowej wędzonej
    400 g wędzonego boczku
    500g pieczarek
    2 ząbki czosnku
    3 cebule
    200g śmietany 18%
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    majeranek
    natka pietruszki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprz
    2 listki laurowe
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
    Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą. Cebule i czosnek pokroić, następnie podsmażyć, dodać do fasoli. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, po czym przełożyć do garnka. Całość zamieszać i gotować ok 10 minut.
    Następnie dodać koncentrat pomidorowy połączony ze śmietaną, gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku sola, pieprzem, natką pietruszki i majerankiem. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podana na gorąco z chlebem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować