Fasolka po bretońsku

4.49 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Danie to bardzo często gościna moim stole, ale to zdecydowanie najlepsza wersja jaką udało mi się zrobić. I nawet wiem dlaczego, zawsze używałam fasolki średniej bądź drobnej, tym razem jest Jaś-najpyszniejsza. Zawsze robię na raz dużą ilość, jemy fasolkę przez dwa dni, a resztę pasteryzuję w litrowych słoikach na tzw. "czarną godzinę".

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fasoli Jaś
    400 g wędzonego boczku
    300 g wędzonej kiełbasy
    200 g koncentratu pomidorowego
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    300 g przecieru pomidorowego
    2 cebule
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
    sól
    pieprz
    cukierr
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    1 listek laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka masła
    2 łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano wodę zlać i nalać świeżą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę.Ugotować do miękkości. Normalnie gotuje się ona 1 godzinę do półtorej. Ja gotowałam pół godziny w szybkowarze- czas od zamknięcia pokrywy.
    Cebulę drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki, podsmażać na suchej patelni, ilość tłuszczu z boczku jest wystarczająca. Kiedy boczek się nieco wytopi dodać cebulę i smażyć, aż ta się zrumieni. Do fasoli dodać koncentrat, przecier i pomidory. Kiełbasę z cebulą i boczkiem odcedzić z tłuszczu i również dodać do garnka z fasola. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sporą ilość pieprzu. Kwaśność potrawy "wyregulować" cukrem.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Kiedy zasmażka jest zimna dodać kilka łyżek sosu z fasoli i rozprowadzić z zasmażką żeby nie było grudek. Dolać do fasolki i zagotować. Danie podawać gorące z pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować