Ekspresowe pierniczki

0 (0 ocen)

Bardzo mięciutkie :)

Składniki:

  • - 2 czubate szklanki mąki;
    - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków;
    - 170 g śmietany homogenizowanej 18%;
    - 1 jajko;
    - 1 czubata łyżka przyprawy do pierników;
    - 1/2 łyżeczki sody;
    - szczypta soli;
    - skórka otarta z 1/2 pomarańczy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Ekspresowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp cukier, sodę, wlej śmietanę i wbij jajko. Składniki połącz za pomocą miksera.
    Następnie wsyp przyprawę do pierników, mąkę, sól oraz skórkę z pomarańczy. Tym razem już łyżką, dokładnie połącz wszystkie składniki. Możesz spróbować mikserem, ale ciasto jest gęste i klejące.
    Z gotowego ciasta, zmoczonymi zimną wodą dłońmi, formuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy kuleczkami zostawiaj odstępy.
    Piecz przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
    Gorące pierniczki możesz polukrować. Ja przygotowałam lukier z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować