Pulchne bułeczki w kształcie małej dyni. Zachwycą każdego!
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Szklanka puree z dyni
500g mąki pszennej plus trochę do podsypania
50 g masła roztopionego i przestudzonego
1 opakowanie suchych drożdży
180 ml mleka
1 jajko
50g cukru brązowego
Tabliczka czekolady (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
Sznurek wędliniarski
Dyniowe bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce łaczymy mąkę, cukier, drożdże. W drugiej masło, jajko, puree, mleko i pokruszoną czekoladę. Stopniowo łaczymy suche skladniki z mokrymi i wyrabiamy ekastyczne ciasto. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie kritko zagniatamy ciasto i dzielimy na kawałki. Z podanych składników wychodzi ok. 16 bułeczek. Do każdej bułeczki potrzebujemy 3 kawałków sznurka, którym przewiązujemy bułeczki- nie należy wiązać zbyt mocno tylko tak by odznaczyły się linie. Odstawiamy na 20 minut pezykryte ściereczką. Pieczemy w 180°C przez 20 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze