Dyniowe bułeczki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pulchne bułeczki w kształcie małej dyni. Zachwycą każdego!

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szklanka puree z dyni
    500g mąki pszennej plus trochę do podsypania
    50 g masła roztopionego i przestudzonego
    1 opakowanie suchych drożdży
    180 ml mleka
    1 jajko
    50g cukru brązowego
    Tabliczka czekolady (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
    Sznurek wędliniarski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce łaczymy mąkę, cukier, drożdże. W drugiej masło, jajko, puree, mleko i pokruszoną czekoladę. Stopniowo łaczymy suche skladniki z mokrymi i wyrabiamy ekastyczne ciasto. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie kritko zagniatamy ciasto i dzielimy na kawałki. Z podanych składników wychodzi ok. 16 bułeczek. Do każdej bułeczki potrzebujemy 3 kawałków sznurka, którym przewiązujemy bułeczki- nie należy wiązać zbyt mocno tylko tak by odznaczyły się linie. Odstawiamy na 20 minut pezykryte ściereczką. Pieczemy w 180°C przez 20 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować