Dyniowe z czekoladą

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wilgotne i mocno czekoladowe brownie z dyni, które warto podkręcić w smaku ulubionymi dodatkami - tutaj orzechy włoskie i skórka z pomarańczy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g pure z dyni (odmiana hokkaido)
    4 jajka
    100g czekolady
    Garść orzechów włoskich
    Skóra otarta z pomarańczy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z dyni Brownie

Dyniowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upieczoną dynię wydrążamy z pestek i blendujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do pure wraz z żółtkami i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą dyniową. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy i skórkę pomarańczową. Przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 30 minut w 180°C. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Wierzch możemy udekorować polewą z czekolady i orzechami.

Porady

Możemy podwoić porcje składników jeśli zależy nam na większej ilości lub wyższym cieście. Wybierając czekoladę bez dodatku cukru otrzymamy bardzo zdrowy deser!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować