Jesienne bułeczki dyniowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie bułeczki zadowolą niejednego niejadka, oczywiście robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają a do tego mega smakują. Delikatne i puchate w środku. Małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do drożdżowego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 szt.

    ok. 550 g mąki pszennej luksusowej typ 550
    200 ml puree z dyni
    0,5 szkl. mleka + 50 ml
    30 g drożdży świeżych
    2 jajka L
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    80 g masła

    Dodatkowo:

    żółtko + 2 łyżki mleka
    12 pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Desery

Jesienne bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto. 1. Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
    Do małej miseczki wlać wlać 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego, rozetrzeć w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W między czasie w rondelku podgrzać resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła.
    Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.
    Do większej miski przesiać przez sitko mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Bułeczki dyniowe. 2. Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania. Wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką, uformować wałek i podzielić ciasto na mniej więcej 12 równych części. Z każdej części uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Przy pomocy sznurka bułeczki przerobić na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.
  • Bułeczki dyniowe. 3. Obwiązane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20 – 30 min. do napuszenia.
    Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    Piec ok. 20 min. w temp. 180 C.
    Zaraz po wyjęciu, przeciąć sznurki u góry i pod spodem bułeczek, usunąć sznurki. Następnie na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmarować pędzelkiem z masłem. Wcisnąć na środek pestkę dyni i gotowe.

Porady

Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają. Można pominąć sznurek i naciąć nożyczkami, lub nożem ciasto, jednak takie obwiązane najbardziej przypominają małe dyńki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować