Bułeczki Dyniowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super bułeczki jak malowane,smaczniutkie, to będzie moje nowe uzależnienie zaraz po ciastach ;-)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml purre z dyni
    ok.550 g mąki pszennej
    0,5 szkl.mleka + 50 ml
    2 jajka L
    80 g masła
    30 g drożdży świeżych + 5 łyżek cukru
    mały cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    1 jajko
    trochę mleka
    oraz pestki dyni do posypania na wierzch spora garść
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki dyniowe. 1. Ja niestety nie zaprawiam dyni,tak więc zrobiłam sobie na świeżo puree z dyni , kupiłam jedną dynie w markecie,umyłam,osuszyłam,przekroiłam na pół,wydrążyłam pestki,następnie pokroiłam na kawałki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy dynie folią aluminiową i pieczemy ok.godz. w temp 180 C.Po wystudzeniu obieramy ze skórki i blendujemy,tak przygotowane purre możemy trzymać w lodówce do 5 dni,lub możemy włożyć w mniejsze pojemniki lub woreczki i zamrozić.

    Purre przygotowane tak więc możemy zabrać się za bułeczki.
    W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru i 50 ml letniego mleka i łyżką mąki.Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia,w międzyczasie do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,podgrzewamy do momentu roztopienia masła,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
    Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą,jasną masę
    Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,wlewamy masę jajeczną,oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni,uwaga nie może być gorące !!!
    Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ja wspomogłam się mikserem,jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dajcie trochę więcej mąki,tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.1,5 godz.u mnie już po 1 godz.było gotowe. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,formujemy wałek,który kroimy na 12 pasków,z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach,u mnie wyszły dwie blaszki.Odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i tak wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy pestkami dyni.Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy do ze złocenia ok.20-25 min.

Porady

Najlepsze ze świeżym masełkiem i swojskim dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować