Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja niestety nie zaprawiam dyni,tak więc zrobiłam sobie na świeżo puree z dyni , kupiłam jedną dynie w markecie,umyłam,osuszyłam,przekroiłam na pół,wydrążyłam pestki,następnie pokroiłam na kawałki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy dynie folią aluminiową i pieczemy ok.godz. w temp 180 C.Po wystudzeniu obieramy ze skórki i blendujemy,tak przygotowane purre możemy trzymać w lodówce do 5 dni,lub możemy włożyć w mniejsze pojemniki lub woreczki i zamrozić.
Purre przygotowane tak więc możemy zabrać się za bułeczki.
W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru i 50 ml letniego mleka i łyżką mąki.Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia,w międzyczasie do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło pokrojone na mniejsze kawałki,podgrzewamy do momentu roztopienia masła,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą,jasną masę
Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,wlewamy masę jajeczną,oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni,uwaga nie może być gorące !!!
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ja wspomogłam się mikserem,jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dajcie trochę więcej mąki,tak wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.1,5 godz.u mnie już po 1 godz.było gotowe. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,formujemy wałek,który kroimy na 12 pasków,z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach,u mnie wyszły dwie blaszki.Odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i tak wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy pestkami dyni.Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy do ze złocenia ok.20-25 min.
Komentarze