Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką

  • wyświetlono: 293 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :)

gotowanietoproste
  • 9 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 9 bułeczek

Zaczyn:

15 gr drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1 całe jajko
50 gr masła roztp. i ostudzonego
1/3 szkl cukru
kilka kropel esencji waniliowej
1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki ziemniaczanej
Cytrynowa kruszonka:
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki
60-70 gr masła
skórka otarta z 1/2 cytryny (cytrynę myjemy oczywiście i wyparzamy)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką

  • Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką1. 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).

    2. Do miski dajemy mąkę, jajko, cukier oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło (dolewamy tak aby ciasto było mięciutkie ale niezbyt klejące). ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
    3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
    4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażarki.
    5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 9 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce.
    Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut.
    Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na deserkruszonkana piknikz drożdżamina drożdżachdo szkołyna drugie śniadaniedo pracyrabarbaroweprzepis_miesiąca1000cytrynowa kruszonkadrożdżowe bułeczki z rabarbarem i cytrynową kruszonkąprzytulone bułeczkimięciutkie bułeczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowy piegus z rabarbarem

Dodane przez: klementynka

drożdżowy piegus z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem u mnie to obowiązkowy...

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Z rabarbaru w tym roku korzystam...

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową...

Uwielbiam te mocno czerwone,rubinowe...

drożdżówka z rabarbarem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

W sezonie majowym najbardziej smakuje...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: nataliaa92

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka...

image-226byf8

Dodane przez: Ewelina Marcin

Drożdżowe bułeczki kwiatuszki z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa, ja polecam...