Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 9 bułeczek

    Zaczyn:

    15 gr drożdży świeżych
    100 ml ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    1 całe jajko
    50 gr masła roztp. i ostudzonego
    1/3 szkl cukru
    kilka kropel esencji waniliowej
    1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki ziemniaczanej
    Cytrynowa kruszonka:
    4 łyżki cukru
    6 łyżek mąki
    60-70 gr masła
    skórka otarta z 1/2 cytryny (cytrynę myjemy oczywiście i wyparzamy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i cytrynową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką 1. 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).

    2. Do miski dajemy mąkę, jajko, cukier oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło (dolewamy tak aby ciasto było mięciutkie ale niezbyt klejące). ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
    3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
    4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażarki.
    5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 9 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce.
    Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut.
    Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować