DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

3.63 (8 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Korzystając, że pojawia się już rabarbar a sezon jest dość krótki przygotowałam drożdżówki z rabarbarem i dużą ilością kruszonki. Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i elastyczne, bardzo dobrze się z nim pracuje. Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców pl. truskawek, jagód itp.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    •330g mąki
    •25 drożdży
    •4 łyżki cukru
    •170ml mleka
    •1 łyżeczka cukru waniliowego
    •szczypta soli
    •2 żółtka
    •40g masła

    KRUSZONKA:
    •70g mąki
    •45g cukru
    •40g masła

    DODATKOWO:
    •około 300g rabarbaru
    •3-4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3.63 (8 ocen)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy przesianą mąkę, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz około 80ml ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 10 min.
    Cały filmik krok po kroku znajduje się w linku https://youtu.be/PT8Ja2DUHDE
    Kiedy rozczyn ruszy dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto dłonią około 10 minut. Wlewamy roztopione i ostudzone masło w dwóch partiach i wyrabiamy jeszcze 10 minut. Łączne wyrabianie ciasta zajmie około 20 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie, jednolite i nie będzie kleić się do rąk posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60minut.

    Rabarbar kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy.

    Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy w dłoni do powstania grudek.

    Ciasto lekko uderzamy dłonią, wyrabiamy przez chwilę na blacie Wałkujemy na prostokąt, wycinamy kółka o średnicy 10cm. Na każdym krążku układamy rabarbar(bez soku). Przykrywamy folią stretch oraz ściereczką i zostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Rabarbar lekko dociskamy do ciasta. Boki ciasta smarujemy rozbełtabym żółtkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 20 minut.
    Łącznie wyszło 10 drożdżówek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Mąka pszenna Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować