Bułki z rabarbarem i kruszonką

  • wyświetlono: 468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kiedy w ogrodzie pojawia się rabarbar, od razu pojawiają się pomysły co z niego zrobić. Zawsze można podać łodygi z cukrem, jak za dziecięcych lat i deser gotowy. Lecz u mnie ,tym razem pachnące bułeczki, pełne rabarbaru z wanilią i chrupiącej kruszonki. Po uchyleniu piekarnika, aromat wskazał domownikom , drogę do deseru. Takie bułeczki, to także wspaniała słodkość do kosza piknikowego.

123
  • 16 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej
5 dag. drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
10 dag. roztopionego, letniego masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
7 dag. masła
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
ok. 6 łodyg rabarbaru
blacha wyłożona papierem do pieczenia
2-3 łyżki oleju
3-4 łyżki mleka
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z rabarbarem i kruszonką

  • jk1. Składniki na rozczyn mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do 3 szklanek mąki dodaje rozczyn, jogurt, jajka, sól,cukier, cukier waniliowy, łączę składniki, zarabiam składniki, dodaję roztopione masło, zagniatam sprężyste ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto pozostawiam na posypanej mąką stolnicy pod ściereczką na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
  • jk2. Składniki na kruszonkę zarabiam palcami, odstawiam. 1/2 szklanki cukru mieszam z cukrem waniliowym, odstawiam. Rabarbar obieram z włókien, kroję na centymetrowe paski.
  • jk3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 16 części. Maczam dłonie w oleju formuje placuszki, na placuszkach kładę po kilka cząstek rabarbaru, posypuję cukrem zmieszanym z wanilią i zwijam bułeczkę, układam na blasze.
  • jk4. Bułeczki smaruje mlekiem, posypuję kruszonką, pozostawiam na ok. 20 minut aż wyrosną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżeRabarbarkruszonkabułeczkipiknik
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Drożdżowe miętowe z truskawkami i morelami...

Drożdżowe ciasto zawsze znajdzie...

bułeczki z porzeczkami...

Dodane przez: elapolo

Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami...

Bardzo lubię drożdżówki, za każdym...

ciasteczka z rabarbarem

Dodane przez: lucyna19

Ciasteczka z rabarbarem

Sezon na rabarbar juz niedługo.Zachecam...

Ciastka francuskie z rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Ciastka francuskie z rabarbarem

W tygodniu kiedy nie ma zbyt wiele...

ciastka z rabarbarem

Dodane przez: dorota w

Ciastka z rabarbarem

Pyszne kruche ciastka z moczonym...

Ciastka kawowo-piernikowe z musli i bułki tartej

Dodane przez: JustKuchcik

Ciastka kawowo-piernikowe z musli i bułki...

Chrupiące ciasteczka z musli i...