Bułki z rabarbarem i kruszonką

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy w ogrodzie pojawia się rabarbar, od razu pojawiają się pomysły co z niego zrobić. Zawsze można podać łodygi z cukrem, jak za dziecięcych lat i deser gotowy. Lecz u mnie ,tym razem pachnące bułeczki, pełne rabarbaru z wanilią i chrupiącej kruszonki. Po uchyleniu piekarnika, aromat wskazał domownikom , drogę do deseru. Takie bułeczki, to także wspaniała słodkość do kosza piknikowego.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki mąki pszennej
    5 dag. drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki ciepłej wody
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    2 jajka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    10 dag. roztopionego, letniego masła
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    7 dag. masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    ok. 6 łodyg rabarbaru
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    2-3 łyżki oleju
    3-4 łyżki mleka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka Kruszonka

Bułki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki na rozczyn mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do 3 szklanek mąki dodaje rozczyn, jogurt, jajka, sól,cukier, cukier waniliowy, łączę składniki, zarabiam składniki, dodaję roztopione masło, zagniatam sprężyste ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto pozostawiam na posypanej mąką stolnicy pod ściereczką na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
  • jk 2. Składniki na kruszonkę zarabiam palcami, odstawiam. 1/2 szklanki cukru mieszam z cukrem waniliowym, odstawiam. Rabarbar obieram z włókien, kroję na centymetrowe paski.
  • jk 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 16 części. Maczam dłonie w oleju formuje placuszki, na placuszkach kładę po kilka cząstek rabarbaru, posypuję cukrem zmieszanym z wanilią i zwijam bułeczkę, układam na blasze.
  • jk 4. Bułeczki smaruje mlekiem, posypuję kruszonką, pozostawiam na ok. 20 minut aż wyrosną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować