Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

niezwykle puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i mnóstwem chrupiącej kruszonki!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    - mleko -2/3 szklanki
    - cukier - 0,5 szklanki
    - masło - 100 g
    - jajko - 2 szt
    - świeże drożdże - 30 g
    - mąka pszenna - 2,5 szklanki
    Kruszonka:
    - mąka pszenna - 50 g
    - mąka ziemniaczana - 50 g
    - cukier - 50 g
    - masło - 80 g
    Dodatkowo :
    - rabarbar - 400 g
    - cukier puder - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.

    Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).

    Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.

    Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

    Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Rabarbar kroimy w kostkę.

    Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.

    Na ciasto nakładamy rabarbar.

    Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do 180′C.

    Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.

    Pieczemy tak ok. 20 min.

    Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.

    Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Porady

Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować