Kopczyki truskawkowe z ganasz i szczyptą chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier a na koniec dodać sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 12 cm i 4 o średnicy 7 cm. Białka włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub zrobić mały otwór w rękawie i wypełnić kółka.
2.Z resztki białek zrobić 4 małe bezy. Wstawić do piekarnika na 20 min temp 105*C z termoobiegiem, po tym czasie zmniejszyć do 100*C i przy uchylonych drzwiczkach dosuszyć ok 15 min.
3.Śmietanę zagotować z chili.
4.Wyjąć papryczkę i dodać połamaną czekoladę.
5.Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
6.Zimny krem zmiksować, włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na większe bezy.
7.Na krem położyć połówki truskawek, dołożyć kremu i przykryć mniejszą bezą. Na górę wycisnąć gwiazdkę kremu i położyć malutką bezę. Całość udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Komentarze