Kopczyki truskawkowe z ganasz i szczyptą chili

0 (0 ocen)

Wykwintne połączenie gorzkiej czekolady, ostrej chili i słodkiej bezy, przełamane słodko - winną truskawką

Składniki:

  • Beza:
    2 białka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Krem ganasz:
    200 ml śmietanki 30%
    1 1/2 gorzkiej czekolady
    kawałek papryczki chili lub szczypta chili w proszku

    16 dużych truskawek
    4 ząbki czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Krem Krem czekoladowy

Kopczyki truskawkowe z ganasz i szczyptą chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wypełnione kółka 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier a na koniec dodać sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 12 cm i 4 o średnicy 7 cm. Białka włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub zrobić mały otwór w rękawie i wypełnić kółka.
  • Wysuszone bezy 2. Z resztki białek zrobić 4 małe bezy. Wstawić do piekarnika na 20 min temp 105*C z termoobiegiem, po tym czasie zmniejszyć do 100*C i przy uchylonych drzwiczkach dosuszyć ok 15 min.
  • Śmietana z chili 3. Śmietanę zagotować z chili.
  • z czekoladą 4. Wyjąć papryczkę i dodać połamaną czekoladę.
  • ganach 5. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
  • beza z kremem 6. Zimny krem zmiksować, włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na większe bezy.
  • Gotowe 7. Na krem położyć połówki truskawek, dołożyć kremu i przykryć mniejszą bezą. Na górę wycisnąć gwiazdkę kremu i położyć malutką bezę. Całość udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować