Mini pavlova z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy cztery okręgi o średnicy ok. 10-12 cm. Okręgi powinny być narysowane z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów.
2.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli dodajemy cukier puder, a następnie sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz delikatnie mieszamy całość szpatułką.
3.Masę bezową nakładamy na wcześniej narysowane okręgi. W środku można zrobić małe wgłębienie, które później zostanie wypełnione kremem i owocami. Blachę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, a następnie zmniejszamy jego temperaturę do 120 stopni. Po ok. 40 min. wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy jego drzwiczki. Bezy powinny studzić się wewnątrz piekarnika około godziny.
4.Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno.
5.Na wystudzone bezy nakładamy krem oraz dekorujemy wybranymi owocami.
Komentarze