Mini pavlova z mascarpone i owocami

4.42 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Beza z mascarpone i owocami - najlepsza w swojej prostocie! :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZA:
    4 białka
    200 g cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    KREM:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru

    DODATKI:
    owoce sezonowe np. maliny, truskawki, borówki, czerwona porzeczka, itp.
Wystaw ocenę:

4.42 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pavlova Krem

Mini pavlova z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy cztery okręgi o średnicy ok. 10-12 cm. Okręgi powinny być narysowane z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów.
  • 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli dodajemy cukier puder, a następnie sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz delikatnie mieszamy całość szpatułką.
  • 3. Masę bezową nakładamy na wcześniej narysowane okręgi. W środku można zrobić małe wgłębienie, które później zostanie wypełnione kremem i owocami. Blachę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, a następnie zmniejszamy jego temperaturę do 120 stopni. Po ok. 40 min. wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy jego drzwiczki. Bezy powinny studzić się wewnątrz piekarnika około godziny.
  • 4. Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno.
  • 5. Na wystudzone bezy nakładamy krem oraz dekorujemy wybranymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Mini pavlova z mascarpone i truskawkami

To może cię zainteresować