Czerwone curry z batatem i kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mam słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z chlebkami naan lub ryżem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g filetu z kurczaka
    -1 duży batat (ok. 250g)
    -300 g kalafiora
    -1 papryczka chilli
    -pół cebuli
    -1 ząbek czosnku
    -200ml śmietanki UHT
    -2 szkl. bulionu
    -50 g czerwonej pasty curry
    -2 łyżki oleju
    -sól, pieprz
    -kolendra do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwone curry z batatem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. W rondlu z grubszym dnem rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać do cebuli, przesmażyć minutę mieszając. Zalać bulionem.
    Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Batat obrać i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu. Gotować około 15 minut.
    W międzyczasie przygotować mięso. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso do zrumienienia. Dodać do gotujących się warzyw razem z pastą curry. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.
    Do całości dodać śmietankę, wymieszać i przegotować. Jeżeli curry jest za rzadkie, można podgotować chwilę dłużej w celu odparowania.
    Podawać posypane kolendrą, z chlebkami naan lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować