Czerwona kapusta zasmażana

4 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkami lub suszoną żurawiną jest doskonałym dodatkiem do kaczki, gęsi pieczonej. W Wielkopolsce daniem świątecznym jest zestaw - gęś, modra kapusta i parowańce, ale modra kapusta zasmażana świetnie komponuje się też z pieczenią w sosie, zrazami i schabowym.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej
    1 czubata łyżka smalcu gęsiego lub 2 łyżki oleju do smażenia
    1 cebula
    2 goździki
    garść rodzynek
    1 łyżka cukru
    1 łyżka octu lub sok z połowy cytryny
    przyprawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Szatkujemy drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy ( nie zalewamy całej, niech wystaje ponad wodę ). Wsypujemy jedną łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do kapusty garść rodzynek oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała ( ok.15- 20 min ). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na szklisto drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, żeby straciła surowiznę, ale się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą . Można na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty. Tak robiła moja babcia. Oczywiście wtedy, gdy kapustę serwowała do pieczonego drobiu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować