ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA

4.86 (170 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczna kapusta do obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • -1/2 kg czerwonej kapusty
    - 2 jabłka
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżka mąki
    - 2 łyżki octu
    - 2 łyżeczki cukru
    - pieprz sól
    - 1/2 łyżeczki suszonego koperku
    - 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.86 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Zasmażana kapusta czerwona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do rondla, podlać wodą (ok.1/2 szklanki) i dusić ok. 15 minut. Uzupełniając wyparowaną wodę.
    Na patelni rozgrzać olej z masłem dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż się zeszkli. Zasypać mąką, wymieszać, żeby pokryła całą powierzchnię cebuli i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Dodawać stopniowo do kapusty, dokładnie mieszając. Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do rondla. Wymieszać, przyprawiając octem, cukrem, solą, pieprzem i koperkiem.
    Dusić do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
    Podawać jako jarzynę do obiadu.

Porady

Kapustę można zakwaszać, cytryną, kwaskiem cytrynowym, a nawet zalewą octową z ogórków konserwowych. Zamiast oleju i masła, można użyć skwarków ze słoniny, lub surowego boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować