Zasmażana kapusta czerwona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować, włożyć do rondla, podlać wodą (ok.1/2 szklanki) i dusić ok. 15 minut. Uzupełniając wyparowaną wodę.
Na patelni rozgrzać olej z masłem dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż się zeszkli. Zasypać mąką, wymieszać, żeby pokryła całą powierzchnię cebuli i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Dodawać stopniowo do kapusty, dokładnie mieszając. Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do rondla. Wymieszać, przyprawiając octem, cukrem, solą, pieprzem i koperkiem.
Dusić do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Podawać jako jarzynę do obiadu.
Porady
Kapustę można zakwaszać, cytryną, kwaskiem cytrynowym, a nawet zalewą octową z ogórków konserwowych.
Zamiast oleju i masła, można użyć skwarków ze słoniny, lub surowego boczku.
Komentarze