kapusta po zbójnicku

  • wyświetlono: 23864 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 2

Taka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni.Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego.Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku,cebuli i czosnku.I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kap

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 30min

Składniki

500 g kapusty kiszonej
250 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
łyżka mąki
koperek

Sposób przygotowania przepisu:

kapusta po zbójnicku

  • 1. Jeżeli kapusta jest poszatkowana na długie nitki to należy ją pokroić. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 15 minut. Boczek pokroić drobno i zesmażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zezłoci przecisnąć do niej czosnek i chwilkę podsmażyć. Cedzakową łyżką zebrać boczek i cebulę tak, aby został tylko tłuszcz. Usmażyć na nim mąkę, zalać odrobiną zimnej wody. Zasmażkę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać. Całość przyprawić, jeśli trzeba to dosolić. Podawać posypaną koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakapustaDrugie danieboczekobiadkuchnia góralskajesieńdo obiadukapusta zasmażana
 

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie po japońsku

Dodane przez: Goszka

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku z jajkiem i...

 Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: danusia19671

Śledzie po kaszubsku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Dodane przez: fafia

Ryba po grecku w szklankach

Ryba po grecku podana w szklankach...

Ryba po chińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Ryba po chińsku

Przepis otrzymała od koleżanki.Rybę...

wigilijna ryba w jarzynach

Dodane przez: Neblina36

Wigilijna ryba po grecku

Ten przepis jest w mojej rodzinie...

Ryba po grecku

Dodane przez: gotowanietoproste

Ryba po grecku

W święta Bożego Narodzenia nie...