Śmietanowiec na spodzie brownie

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

to jedno z tych ciast o które często dopomina się moja rodzina

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • SPÓD

    200 gram gorzkiej czekolady
    200 gram masła
    6 jajek
    300 gram cukru
    100 gram mąki pszennej

    MASA ŚMIETANOWA

    1 litr śmietanki 30 %
    250 gram sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki wrzącej wody
    3 łyżeczki żelatyny

    1 granat
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Śmietanowiec na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Lekko przestudzić.
    Jajka ubić z cukrem do białości.
    Dodać mąkę.
    Wymieszać.
    Na końcu małym strumieniem wlewać rozpuszczoną czekoladę.
    Dokładnie razem połączyć.
    Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu ostudzić.

    MASA ŚMIETANOWA

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie rozmieszać.
    Ostudzić.
    Do miski przełożyć ser mascarpone.
    Wlać śmietankę i dodać cukier puder.
    Ubić razem na sztywno.
    Pod koniec ubijania wlać żelatynę.
    Dokładnie razem wymieszać.

    Masę śmietanową wyłożyć na upieczonym cieście.
    Wyrównać.

    Granata obrać.
    Ułożyć na wierzchu.

    Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować