Śmietanowiec na spodzie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić.
Jajka ubić z cukrem do białości.
Dodać mąkę.
Wymieszać.
Na końcu małym strumieniem wlewać rozpuszczoną czekoladę.
Dokładnie razem połączyć.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w 190 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Dokładnie rozmieszać.
Ostudzić.
Do miski przełożyć ser mascarpone.
Wlać śmietankę i dodać cukier puder.
Ubić razem na sztywno.
Pod koniec ubijania wlać żelatynę.
Dokładnie razem wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na upieczonym cieście.
Wyrównać.
Granata obrać.
Ułożyć na wierzchu.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Komentarze