Ciasto tortowe czekoladowo kokosowe z kajmakiem

4.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo piękne ciasto tortowe z czekoladowych biszkoptów, masy budyniowo kokosowej z dodatkiem herbatników i masy kajmakowej. Już kawałek tego ciasta zaspokaja apetyt na słodkie, idealny na różne okazje do małej czarnej w gronie najbliższych. Ciasto mocno alkoholowe, tylko dla dorosłych.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 38x24 cm
    10 jajek wiejskich
    10 łyżek cukru kryształu
    7 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Krem:
    200 g wiórków kokosowych
    900 ml mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem (40g każdy)
    1/2 szklanki cukru kryształu
    400 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki spirytusu

    Oraz:
    ok 16 herbatników jasnych
    puszka masy krówkowej
    kakao gorzkie do oprószenia
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Ciasto tortowe czekoladowo kokosowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem, następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku, wymieszać. A na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej. Wymieszać, ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec 25 minut. Wystudzić i przekroić na 2 cienkie placki.
  • 2. Masa kokosowa: 200 ml ulać do garnka i zagotować, wrzącym mlekiem sparzyć wiórki kokosowe i pozostawić do napęcznienia, wystudzić.
  • 3. Masa budyniowa: 500 ml zagotować wraz z cukrem w reszcie mleka rozpuścić proszek budyniowy, na gotujące mleko wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
  • 4. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać zimny budyń ( odłożyć 4 łyżki na dekorację) i zimne wiórki kokosowe na końcu wlać spirytus.
  • 5. Pierwszy biszkopt mocno nakropić spirytusem, nałożyć krem budyniowo kokosowy, następnie rozłożyć warstwę herbatników, wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową, na kajmak wyłożyć masę kokosową i przykryć biszkoptem skropionym spirytusem. Wierzch i boki posmarować kremem. 4 łyżki kremu przełożyć do worka cukierniczego i zrobić dekorację na górze tortu tworząc ,,kuleczki,, posypać kakao i posypką cukrową.

Porady

Ciasto tortowe wychodzi bardzo podzielne. Pięknie się kroi, w wersji dla dzieci pominąć alkohol.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować