Curry z kalafiora i dyni

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne danie posmakuje nie tylko wegetarianom. Kalafior w tej postaci jest naprawdę smaczny i pożywny. Ja podałam curry z ryżem, ale możecie je podać też z chlebkiem naan. Jeśli nie macie musu z dyni, można go pominąć, też będzie pysznie ;)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior

    1 szklanka musu z dyni hokkaido

    250 ml passaty pomidorowej

    1/2 szklanki śmietanki kremówki

    2 łyżki oleju

    1 cebula

    2-3 ząbki czosnku

    łyżeczka curry

    łyżeczka garam masala

    łyżeczka kurkumy

    sól, pieprz

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry

Curry z kalafiora i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

    Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek oraz curry, kurkumę i garam masala. Chwilkę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i mus z dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i kalafiora, wymieszać. W razie potrzeby można wlać trochę wody, gdyby potrawa była za gęsta. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut.

    Curry podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Przyprawa curry Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować