Cukinia w zalewie curry

3.87 (312 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. 

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2,5 kg młodych cukinii
    biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika
    liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
    nasiona gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoik
    Zalewa:
    4 szklanka wody
    1 szklanka octu 10%
    1,5 łyżki soli
    2 łyżeczki curry
    40 dkg cukru
Wystaw ocenę:

3.87 (312 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Cukinia w zalewie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia w zalewie curry 1. Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki.
    W każdym ze słoików umieścić liść selera, plaster cebuli i nasiona gorczycy. Następnie ułożyć dosyć ściśle kawałki cukinii, aby słoiki były szczelnie wypełnione warzywami.
    W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.
    Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
    Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować* 10 minut.
    Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.

    *do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą

Porady

Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować