Wegetariańskie curry z dyni i marchewki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Propozycja na pyszne aromatyczne i nieco pikantne curry z dyni, marchewki, soczewicy i oczywiście mleczka kokosowego które wspaniale podbija smak . Danie doskonale smakuje z ryżem basmati ugotowanym na sypko . Ciepły jesienny obiad lub kolacja gwarantowana w 30 minut. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag marchewki
    25 dag dyni Hokkaido
    10 dag czerwonej soczewicy
    1 szklanka mleka kokosowego
    1 cebula
    1 ł pełna łyżka masła
    1 łyżeczka indyjskiego curry lub 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1,5 szklanki wody
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    Sól do smaku
    ¼ świeżej papryczki chili

    Dodatkowo:
    Ryż basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wegetariańskie curry z dyni i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oskrobać , umyć pokroić w kostkę, tak samo wydrążoną z nasion dynię Hokkaido-skórki nie należy obierać bo przy tej odmianie jest mięciutka.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • 2. W szerokim rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę i zeszklić do momentu aż będzie złocista, wsypać curry lub dodać pastę , chwilę smażyć, dodać pokrojone warzywa ,wsypać suchą czerwoną soczewicę zalać szklanką wody i gotować 5 minut, po tym czasie wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą , dodać papryczkę chili, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i gotować aż warzywa będą miękkie a soczewica ugotowana. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować