Curry z kalafiora - wegański obiad!

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostatnio w warzywniaku kupiłam kalafiora i od razu pomyślałam, że trzeba zrobić curry! W końcu kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych! Szybko też doszłam do wniosku, że ten kalafior jest na tyle duży i ładny, że warto, aby był on głównym składnikiem sosu. Po co dodawać mięso jak kalafior idealnie nadaje się na główny składnik curry? Tak też zrobiłam! I powstało aromatyczne curry z kalafiora. A że sosu wyszło całkiem dużo, to podzieliłam go na pół i do drugiej połowy dodałam kurczaka - dwa różne obiady na dwa dni z tej samej bazy! Co za oszczędność czasu! Zapraszam!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g różyczek kalafiora,
    puszka krojonych pomidorów w puszce (400 g),
    200 g mleczka kokosowego,
    150 ml wody,
    średniej wielkości cebula (po pokrojeniu 85 g),
    2 ząbki czosnku (około 5 g),
    3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
    5 g startego świeżego imbiru,
    mała ostra papryczka (u mnie około 8 g)
    po 1 czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, kurkumy, curry i ostrej papryki,
    ½ łyżeczki cynamonu,
    garść świeżej posiekanej kolendry lub pietruszki,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    2 łyżki płatków migdałowych,
    1 łyżka czarnuszki,
    150 g ryżu jaśminowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry

Curry z kalafiora - wegański obiad! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Cebulę i czosnek drobno siekam i podsmażam wraz z pastą curry na głębokiej patelni na oliwie z oliwek.
  • 2. Gdy cebula będzie zeszklona dodaję podzielony na małe różyczki kalafior. Podsmażam około 3 minut i zalewam wodą. Całość gotuję około 8 minut.
  • 3. Następnie dodaję pomidory, imbir, pokrojoną drobno papryczkę i wszystkie sypkie przyprawy. Całość gotuję kolejne 15-20 minut.
  • 4. Gdy kalafior będzie miękki dodaję mleczko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 5 minut by sos się delikatnie zredukował. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiam dodatkowo solą, pieprzem lub curry.
  • 5. Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.
  • 6. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni.
  • 7. Kolendrę i/lub pietruszkę drobno siekam.
  • 8. Całość podaję na głębokim talerzu posypując czarnuszką, prażonymi płatkami migdałowymi oraz kolendrą i/lub pietruszką.

Porady

Tip na kolejny dzień! Z tej porcji wyjdzie Wam sporo sosu. Można go spokojnie podzielić na pół i kolejnego dnia dodać usmażoną pierś z kurczaka - kolejny obiad gotowy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Przyprawa curry Pasta curry Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować