Ciasto z białek z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jestem takiego zdania, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Tak było w przypadku tego ciasta, zostały mi białka z robienia faworków, a nie miałam czasu żeby suszyć bezy, więc upiekłam takie oto ciasto, powstało ono dosłownie w pół godziny. A zniknęło jeszcze szybciej, to chyba świadczy, że dobre było. Pysznie pachnie czekoladą i wanilią. Ciasto bardzo polecam. Zapraszam :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    5 łyżek oleju
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z białek z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Ciasto można pokroić na 8 kawałków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować