Ciasto z białek

  • wyświetlono: 117807 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Polecam wszystkim szybkie i łatwe do wykonania ciasto z białek. Piekę je zawsze, gdy zostaną mi białka, np. po faworkach. Ciasto jest pyszne i wilgotne. Można je zamrozić i wykorzystać, np. kiedy wpadną do nas goście.

  • 20min

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
6-7 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
bakalie, rodzynki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z białek

  • 1. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dosypujemy cukier i miksujemy. Teraz kolejno dodajemy olej, mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy - cały czas miksując. Na końcu dokładamy bakalie i rodzynki (zalane wcześniej wrzątkiem i po osączeniu obtoczone w mące).
    Pieczemy 50 minut w 180 st. C.

Porady

Ciasto można modyfikować, np. zamiast bakalii możemy dodać mak i wyjdzie wtedy równie smaczny piegus.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z białek

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Owocowe ciasto migdałowe z białek

cierpię na nadmiar białek w zamrażalniku...

Babka z białek

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka z białek

Taką babkę możemy upiec, gdy zastaną...

image-0abtfma

Dodane przez: paolineczka

Angel cake – ciasto z białek z malinami

Sposób na wykorzystanie niechcianych...

Ciasto z białek i maku

Dodane przez: Serdenka

Ciasto z białek i maku

Szybkie i smaczne ciasto, szczególnie...

Ciasto z białek

Dodane przez: PrzepisyBozeny

CIASTO Z BIAŁEK

Cały czas staram się odkrywać nowe...

Ciasto z jabłkami i pianka z białek i budyniu

Dodane przez: Paulina17

Ciasto z jabłkami i pianka z białek i budyniu

Proste i smaczne ciasto. Polecam

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE